Chleb żytnio-pszenny w 90 minut. Prosty przepis na smaczny chleb.

Na blogu opisywałem już jak wypiekam chleb i bułki. Od wiosny 2020 roku nie kupujemy już pieczywa tylko przygotowujemy je sami. W tym wpisie przedstawię prosty przepis na chleb z mąki żytniej i pszennej, który każdy może samodzielnie wypiekać. Czas przygotowania i wypieku chleba to maksymalnie 90 minut. Prosto, szybko i bez chemicznych dodatków i konserwantów. Ten chleb ma niestety jedną wadę – szybko znika i praktycznie codziennie muszę wypiekać nowy bochenek.

 

# Czas przygotowania chleba

 

  • 10 minut – przygotowanie ciasta
  • 20 minut – czas na wyrośnięcie ciasta ( ten etap można pominąć, szczegóły w dalszej części wpisu)
  • 60 minut – czas wypiekania chleba

 

# Co będzie potrzebne do przygotowania ciasta?

 

  • Mąka pszenna – 200 g
  • Mąka żytnia pełnoziarnista – 300 g
  • Drożdże – ok 30 g (1/3 kostki)
  • Cukier – 1 łyżka stołowa
  • Sól – 1 łyżka stołowa
  • Woda ciepła – 450-500 ml
  • Dodatki takie jak cebulka prażona, słonecznik, pestki dyni – według uznania.
  • Duża miska
  • Sprawny piekarnik
  • Łyżka stołowa
  • Foremka keksówka
  • Papier do pieczenia
  • Miarka na wodę
  • Waga kuchenna

 

 

# Przygotowanie rozczynu z drożdży i cukru

 

Do miarki wlewam około 450-500 ml ciepłej wody. Ja daję ciepłą wodę z kranu.

Do wody wsypuję łyżkę stołową cukru i wrzucam 1/3 kostki drożdży. Jeśli używasz drożdży w proszku to wystarczy 7 g.

Całość mieszam aż do całkowitego rozpuszczenia się drożdży i cukru w wodzie i odstawiam na bok

 

# Przygotowanie suchych składników

 

Wspomagając się wagą, wsypuję do miski 200 gram mąki pszennej i 300 gram mąki żytniej pełnoziarnistej. Proporcje te można zmieniać ale ta, 60% : 40% wydaje się być optymalna.

Do mąki dodaję płaską łyżkę stołową soli

Całość uzupełniam trzema łyżkami cebulki prażonej i trzema łyżkami nasion słonecznika. Oczywiście dodatki można samemu dobrać i mogą to być też  pestki dyni, sezam i inne nasiona.

Suche składniki mieszam.

 

# Przygotowanie ciasta

 

Do suchych, wymieszanych składników wlewam wodę z drożdżami i cukrem.

Całość mieszam aż do uzyskania jednolitego ciasta, które przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

 

# Wypiekanie chleba

 

Jeśli chcemy żeby chleb był mocniej wyrośnięty, to możemy zostawić go w spokoju na 15-20 minut i dopiero jak trochę podrośnie wstawić do zimnego piekarnika.

Jeśli wolimy mniej wyrośnięty, bardziej zbity bochenek to formę z ciastem wkładamy od razu do zimnego piekarnika.

Temperaturę w piekarniku nastawiamy na 180-185 stopni, włączamy termo obieg i wypiekamy chleb przez 60 minut. Nie zapomnijcie ustawić jakiegoś timera, budzika, minutnika do jajek czy jakiejś innej przypominajki, że  chleb jest już gotowy i trzeba go wyjąć z piekarnika.

 

# Odpoczywanie chleba

 

Po zakończeniu pieczenia chleb należy wyjąć z formy, odwinąć z papieru do pieczenia i zostawić do ostygnięcia. Wiem, nie jest to łatwe i chęć zjedzenia ciepłej kromki z masłem może być silniejsza, ale po wystudzeniu chleb ma chrupiąca skórkę i miękkie, wnętrze.

U nas w domu taki bochenek znika w ciągu jednego dnia. Mam nadzieję, że twoje chleby będą równie smaczne i zostaną szybko zjedzone. Smacznego !

 

 


Link do wpisu, gdzie przedstawiam mój pierwszy przepis na chleb pszenny i bułki


A tak wygląda cały proces przygotowania ciasta i wypiekania chleba na zdjęciach.

 

1 / 17
Exit mobile version