Na blogu opisywałem już jak wypiekam chleb i bułki. Od wiosny 2020 roku nie kupujemy już pieczywa tylko przygotowujemy je sami. W tym wpisie przedstawię prosty przepis na chleb z mąki żytniej i pszennej, który każdy może samodzielnie wypiekać. Czas przygotowania i wypieku chleba to maksymalnie 90 minut. Prosto, szybko i bez chemicznych dodatków i konserwantów. Ten chleb ma niestety jedną wadę – szybko znika i praktycznie codziennie muszę wypiekać nowy bochenek.
# Czas przygotowania chleba
- 10 minut – przygotowanie ciasta
- 20 minut – czas na wyrośnięcie ciasta ( ten etap można pominąć, szczegóły w dalszej części wpisu)
- 60 minut – czas wypiekania chleba
# Co będzie potrzebne do przygotowania ciasta?
- Mąka pszenna – 200 g
- Mąka żytnia pełnoziarnista – 300 g
- Drożdże – ok 30 g (1/3 kostki)
- Cukier – 1 łyżka stołowa
- Sól – 1 łyżka stołowa
- Woda ciepła – 450-500 ml
- Dodatki takie jak cebulka prażona, słonecznik, pestki dyni – według uznania.
- Duża miska
- Sprawny piekarnik
- Łyżka stołowa
- Foremka keksówka
- Papier do pieczenia
- Miarka na wodę
- Waga kuchenna
# Przygotowanie rozczynu z drożdży i cukru
Do miarki wlewam około 450-500 ml ciepłej wody. Ja daję ciepłą wodę z kranu.
Do wody wsypuję łyżkę stołową cukru i wrzucam 1/3 kostki drożdży. Jeśli używasz drożdży w proszku to wystarczy 7 g.
Całość mieszam aż do całkowitego rozpuszczenia się drożdży i cukru w wodzie i odstawiam na bok
# Przygotowanie suchych składników
Wspomagając się wagą, wsypuję do miski 200 gram mąki pszennej i 300 gram mąki żytniej pełnoziarnistej. Proporcje te można zmieniać ale ta, 60% : 40% wydaje się być optymalna.
Do mąki dodaję płaską łyżkę stołową soli
Całość uzupełniam trzema łyżkami cebulki prażonej i trzema łyżkami nasion słonecznika. Oczywiście dodatki można samemu dobrać i mogą to być też pestki dyni, sezam i inne nasiona.
Suche składniki mieszam.
# Przygotowanie ciasta
Do suchych, wymieszanych składników wlewam wodę z drożdżami i cukrem.
Całość mieszam aż do uzyskania jednolitego ciasta, które przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
# Wypiekanie chleba
Jeśli chcemy żeby chleb był mocniej wyrośnięty, to możemy zostawić go w spokoju na 15-20 minut i dopiero jak trochę podrośnie wstawić do zimnego piekarnika.
Jeśli wolimy mniej wyrośnięty, bardziej zbity bochenek to formę z ciastem wkładamy od razu do zimnego piekarnika.
Temperaturę w piekarniku nastawiamy na 180-185 stopni, włączamy termo obieg i wypiekamy chleb przez 60 minut. Nie zapomnijcie ustawić jakiegoś timera, budzika, minutnika do jajek czy jakiejś innej przypominajki, że chleb jest już gotowy i trzeba go wyjąć z piekarnika.
# Odpoczywanie chleba
Po zakończeniu pieczenia chleb należy wyjąć z formy, odwinąć z papieru do pieczenia i zostawić do ostygnięcia. Wiem, nie jest to łatwe i chęć zjedzenia ciepłej kromki z masłem może być silniejsza, ale po wystudzeniu chleb ma chrupiąca skórkę i miękkie, wnętrze.
U nas w domu taki bochenek znika w ciągu jednego dnia. Mam nadzieję, że twoje chleby będą równie smaczne i zostaną szybko zjedzone. Smacznego !
Link do wpisu, gdzie przedstawiam mój pierwszy przepis na chleb pszenny i bułki
A tak wygląda cały proces przygotowania ciasta i wypiekania chleba na zdjęciach.