Jak wybrać i kupić dobry brykiet kominkowy? – poradnik kupującego.

Zima zbliża się wielkimi krokami. Czas pomyśleć o zapasie paliwa do ogrzewania domu. Jeśli nie kupiliście jeszcze brykietu do swojego pieca/kominka to mam dla was kilka porad, które pomogą w wyborze dobrego paliwa, które dostarczy dużo ciepła, nie zabrudzi kominka i komina i sprawi, że zimowe wieczory będą miłe i romantyczne, przy blasku ognia płonącego za szybą paleniska.

 

Na początek mam dla was złą wiadomość. Ceny paliwa kominkowego, głównie brykietu mocno wzrosły. Wiosną 2018 roku za paczkę brykietu trzeba było zapłacić od 4,5 zł to 9 zł. Obecnie najniższa cena to 7,99 zł a sporo sklepów sprzedaje brykiet w cenie przekraczającej 10 zł za opakowanie o wadze 10 kg. Nie wiem skąd taki wzrost cen. Może zapotrzebowanie na czyste paliwo, z biomasy, jest większe? Może klienci szukają alternatywy dla węgla? A może producenci po prostu chcą zarobić na smogu i programie czyste powietrze i podnoszą ceny opału bez uzasadnienia? To jest już ich tajemnica. Nie wszyscy producenci podnieśli ceny tak drastycznie, ale na pewno grzanie w tym sezonie będzie droższe. Na szczęście w październiku i pierwszej połowie listopada dni, w których trzeba uruchamiać kominki nie było zbyt wiele i można był trochę zaoszczędzić, ale jak zima przyjdzie w swojej mroźnej odsłonie, to te oszczędności mogą szybko stopnieć. Licząc ostrożnie, że potrzebujemy 2 paczki brykietu dziennie, żeby ogrzać dom, to łatwo policzyć, że oszczędności w tym sezonie mogą wynieść nawet 100 paczek brykietu. Kilka razy rozpalałem w kominku tej jesieni, więc mogę założyć, że moje oszczędności wynoszą jakieś 60 paczek brykietu. Ale, kiedy przyjdą mrozy z dwucyfrowymi temperaturami, to będę potrzebował więcej niż dwóch paczek brykietu na dobę i wtedy zapasy będą się szybko kurczyć. Oby takich dni było jak najmniej.

 

Wracając do tematu wpisu. Jak będąc w markecie, gdzie mamy kilka rodzajów brykietów, od kilku różnych producentów, wybrać ten dobry, który będzie odpowiedni do naszego kominka? Czym się kierować? Co sprawdzać, żeby nie kupić trocin w worku?

 

Kupując brykiet możemy się kierować kryterium ceny lub jakości. Jeśli będziesz kupował to, co najtańsze, to reszty wpisu możesz nie czytać. Idziesz do sklepu lub składu opału i kupujesz to, co mają najtańszego i to spalasz w kominku lub piecu. Czy to będzie dobre? Być może tak, ale rewelacji bym nie oczekiwał.

 

Jeśli chcesz wydać trochę więcej, ale kupić brykiet, którym będziesz mógł bez obaw palić w kominku to powinieneś zwrócić uwagę na kilka cech, którymi takie paliwo powinno się charakteryzować.

 

  1. Kawałki brykietu w kształcie kostki lub walca powinny być twarde, spójne i nie powinny się rozpadać w rękach. Podczas oględzin można wziąć kostkę RUF-a i spróbować ją złamać. Jeśli się nie uda, to brykiet jest dobry. Brykiet w kształcie walca będzie można połamać trochę łatwiej, ale to jest cecha tego brykietu.

    brykiet-drzewny-walec
    Zbity, twardy, błyszczący brykiet w kształcie walca. Godny zakupu.
  2. Powierzchnia brykietu powinna być jednolita, gładka i błyszcząca. Taki wygląd świadczy o produkcji brykietu pod wysokim ciśnieniem, gdzie celuloza obecna w drewnie ulega stopieniu lub spaleniu i tworzy powierzchnia podobną do lakieru.
  3. Brykiet powinien być zrobiony z bardzo drobnych trocin a najlepiej z pyłu drzewnego. Jeśli w kostkach zobaczymy większe kawałki drewna lub kory drzewnej, to powinna się nam zapalić czerwona lampka. Takie kostki pod wpływem ognia i wysokiej temperatury szybko się rozpadną i zamienią się w kupkę trocin, która szybko spłonie. A brykiet ma się żarzyć i długo oddawać ciepło.
  4. Ważny jest kolor kostek brykietu. Jasny brykiet jest zrobiony z trocin drewna iglastego, ciemny z liściastego, zazwyczaj z dębu, który nie jest najlepszym paliwem kominkowym. Często producenci mieszają trociny drzew liściastych z iglastymi i sprzedają brykiet mieszany. Generalnie, brykiet powinien mieć jasny kolor, jak drewno. Jeśli kostki brykietu są zbyt ciemne, to znaczy, że jest w nim dużo zmielonej kory drzewnej. A to paliwo marnej jakości. Kiedy przyjrzymy się jakiej kostce i zobaczymy w niej brązowe kawałki kory w ilości dużej lub bardzo dużej, to dajmy sobie spokój z takim opałem. Nie jest wart swojej ceny. Podobnie, jeśli w brykiecie znajdziecie np. piasek, kulki styropianu, kawałki folii itp. to nie kupujcie takiego produktu.
  5. Kostki brykietu nie powinny być zbyt małe. Im większy kawałek wrzucimy do kominka, tym dłużej powinien się palić a my nie będziemy musieli co kilkanaście minut dokładać kolejnej porcji paliwa.
  6. Brykiet powinie być suchy. Jeśli kupujemy opał w markecie to starajmy się wybierać opakowania, w których nie ma spuchniętych ani połamanych kawałków brykietu i najlepiej z palety, która jest wewnątrz marketu. Wtedy będziemy mieli większą szansę na zakup suchego opału. Już wiele razy widziałem, jak palety z brykietem leżały koło marketów, na zewnątrz, gdzie o wilgoć nie trudno.

    Duże kawałki trocin to krótki czas spalania
    Duże kawałki trocin i drewna to szybkie spalanie się brykietu. Średnia jakość.
  7. Brykiet powinien mieć zapach drewna, lasu a nie płyt meblowych. Kiedy oglądamy brykiet, który chcemy kupić, powąchajmy go. Jeśli pachnie jak świeże drewno, jak las, to jest dobrze. Kiedy jednak wyczujemy w paliwie, które chcemy kupić zapach kleju, plastiku lub płyt meblowych, to omijajmy taki produkt z daleka. Prawdopodobnie zrobiony jest z domieszką zmielonych płyt meblowych, z klejem, farbami i wszystkim, czego w kominku spalać nie należy. To nie jest ekologiczne i warte swojej ceny paliwo do kominka.
  8. W opakowaniu brykietu powinno być jak najmniej luźnych trocin. Jeśli w paczce brykietu jest więcej niż garść trocin, to znaczy że brykiet szybko się rozpadnie w palenisku i wielkiego pożytku z niego nie będzie. Kostki takiego brykietu są słabo sprasowane i tak na prawdę kupujesz pogniecione trociny.
  9. Sprawdźmy na opakowaniu czy brykiet był testowany i czy posiada jakiś certyfikat. Paliwo kominkowe powinno być zgodne np. z normą PN-EN ISO 17225-3:2014-07, która określa jakość brykietu. Jeśli brykiet jest produkowany zgodnie z taką normą lub jej odpowiednikiem, np. w Niemczech, to jest to dobry produkt, który
  10. warto kupić.
Norma PN-EN ISO 17225-3:2014-07 – wersja polska.

Biopaliwa stałe — Specyfikacje paliw i klasy — Część 3: Klasy brykietów drzewnych
Zakres
Niniejsza część ISO 17225 określa klasy jakości paliw i specyfikacje klas brykietów drzewnych.
Niniejsza część ISO 17225 obejmuje jedynie brykiety drzewne produkowane z następujących surowców (patrz ISO 17225-1, Tablica 1):
— 1.1 Drewno z lasów, plantacji i inne surowe drewno;
— 1.2 Produkty uboczne i pozostałości z przemysłu drzewnego;
— 1.3.1 Nieprzetworzone chemicznie drewno użytkowe.
UWAGA Termicznie przetworzone brykiety z biomasy(np. toryfikowane brykiety) nie są uwzględnione w zakresie niniejszej części ISO 17225. Toryfikacja jest łagodną przeróbką biomasy w zakresie temperatur pomiędzy 200 °C a 300 °C.

 

 

Jak widzisz, jeśli poświęcisz chwilę na oględziny brykietu przed zakupem, to jest szansa na zakup dobrego, sprawdzonego paliwa kominkowego, którym spokojnie będziesz mógł ogrzać swój dom.

Jeśli znajdziesz brykiet, który będzie pachniał drewnem, będzie dobrze wyglądał, ale np. kostki będą mniej spójne i zrobione z większych trocin i kawałków drewna, ale nie kory, to możesz rozważyć zakup niewielkiej ilości takiego paliwa. Będzie to dobry brykiet na początek palenia w kominku. Łatwo go rozpalisz, szybko rozgrzejesz nim palenisko i kominek i szybko w domu zrobi się ciepło. Tylko jego cena musi być oczywiście odpowiednio niższa. 

 

Gdzie kupować brykiet? W marketach, składach opału czy u producentów, z dostawą pod dom?

Ja swój dom ogrzewam kominkiem z płaszczem wodnym i brykiet to podstawowe paliwo z którego korzystam. Staram się kupować opał wcześniej, latem, kiedy jest go pod dostatkiem i ceny są trochę niższe. Zamawiam całe palety brykietu, kupując go bezpośrednio u producentów, z dostawą pod dom.

Błyszczący brykiet RUF
Twardy, jasny, błyszczący brykiet w kształcie kostki to gwarancja wysokiej jakości produktu.

Jeśli tak robisz, lub chcesz robić, to musisz mieć sprawdzony produkty. Możesz korzystać z moich testów i kupować brykiet u sprawdzonych producentów opału. Jeśli chcesz znaleźć swojego dostawcę, to proponuję zamówić najpierw na próbę kilka paczek brykietu i sprawdzić go w praktyce. Jak okaże się strzałem w dziesiątkę, to wtedy możesz zamówić opał na całą zimę. Jak kupiony produkt okaże się bublem, to nie wydasz kilkuset złotych na kiepskie paliwo kominkowe.

 

Jeśli w kominku palisz okazjonalnie, to nie potrzebujesz dużego zapasu brykietu. Wystarczy kilkadziesiąt opakowań na kilka, kilkanaście dni. Wtedy wizyta w markecie lub sklepie z paliwami opałowymi wystarczy. W tej sytuacji możesz skorzystać z moich porad i wybrać ten brykiet, który będzie najlepszy. Przy okazjonalnym paleniu w kominku brykiet możesz kupować tak często, jak będziesz go potrzebował. Jedyny minus takiego rozwiązania to konieczność częstszych wizyt w sklepie w celu uzupełnienia zapasów brykietu.

 

Jaki brykiet wybrać? W kostkach czy w kształcie walca?

 

To zależy co nam się podoba i który brykiet będzie akurat lepszej jakości. Ja grzałem w domu spalając brykiet w kostkach i w kształcie walca. Ilość spalonego brykietu i czas jego palenia, w przypadku brykietów dobrej jakości były podobne. Walce są zazwyczaj brązowe, błyszczące i dobrej jakości. Z kostkami to różnie bywa. No i brykiet w kształcie walca lepiej wygląda w koszyku, obok kominka, ale to nie może być warunkiem jego zakupu.

 

Dlaczego twardy, błyszczący brykiet kiepsko się rozpala?

 

Odpowiedź, jest prosta, bo jest dobrej jakości. Twardy, błyszczący brykiet trudno zapalić, bo ma dużą gęstość i ogień nie ma „punktu zaczepienia” na kawałkach paliwa. Dopiero jak kawałki zaczną się nagrzewać i pękać, to brykiet zacznie zajmować się ogniem i powoli żarzyć i spalać. Bo jak wiecie, brykiet nie powinien płonąć żywym, mocnym płomieniem, ale spalać się powoli, żarząc się, małym płomykiem. Im gorszy brykiet, tym szybciej i intensywniej się spala. Twardy, dobry brykiet ciężko jest rozpalić i trzeba do tego wykorzystać trochę więcej rozpałki lub suchego drewna ale jak już w kominku zrobi się gorąco, to będziemy mieli pewność, że na długo, bez potrzeby częstego dokładania kolejnych porcji paliwa.

 

Podsumowanie

 

W marketach i składach opału mamy wiele różnych rodzajów brykietów. Jedne są lepszej inne gorszej jakości, i to od kupującego zależy, jaki opał kupi. Paliwo gorszej jakości powinno być tańsze od tego, które spełnia normy jakościowe, jest zrobione z drewna z wiadomego pochodzenia, w odpowiedni sposób. Ja proponuję wybierać dobry brykiet, którego spalimy mniej, rzadziej będziemy musieli dokładać do paleniska kolejne porcje paliwa i w ostatecznym rozrachunku wyjdziemy na plus. Dobry brykiet można łatwo rozpoznać i w tym wpisie podpowiedziałem, na co zwracać uwagę podczas zakupów. Mam nadzieję, że pomogłem choć jednej osobie w wyborze i zakupie dobrego paliwa kominkowego. Jak o czymś zapomniałem, to poprawcie mnie w komentarzach. Ciepłego dnia/poranka/wieczora/nocy życzę.

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress