Jak palić brykietem drzewnym w kominku? – instrukcja krok po kroku.

Brykiet drzewny to bardzo fajne paliwo, które idealnie nadaje się do kominka. Jest czyste, ekologiczne, łatwo się je przechowuje i jest wysokoenergetyczne. Oczywiście te zalety dotyczą tylko i wyłącznie wysokiej jakości brykietu, mocno sprasowanego, bez trocin, styropianu, piasku, kory i innych śmieci. Jedna paczka brykietu, o wadze 10 kg, pozwala na grzanie w kominku przez około 3,5 godziny. Ja ogrzewam brykietem dom o powierzchni 135 m2. W tym wpisie przedstawiam stosowany przeze mnie sposób palenia kostkami brykietowymi w kominku. Odpowiednie ułożenie kostek brykietu RUF, palenie od góry i uchylenie drzwiczek kominka przy rozpalaniu gwarantują, że w kominku rozpalisz za każdym razem.

UWAGA!

Do kominka powinniśmy jednorazowo ładować tyle paliwa, ile zaleca producent. Można też wziąć pod uwagę moc kominka i załadować na jeden wsad paliwo, z którego otrzymamy tyle energii ile wynosi moc wkładu kominkowego ± 20%. Np. Jeśli kominek ma moc 10 kW a brykiet kominkowy generuje około 5 kW/kg to jednorazowy wsad do kominka powinien wynieść około 2,2 kg. Jedna kostka brykietu waży około 0,8 kg więc bezpiecznie będzie załadować na raz nie więcej niż 3-4 kostki, no, może 5 na początek, bo spora część energii jest wykorzystywana na rozgrzanie komina i wkładu kominkowego.

P.S.

Ja ładuję znacznie więcej paliwa do kominka, ale mam kominek z płaszczem wodnym, który trudniej jest przegrzać a pod drugie robię to świadomie. Kominkiem steruje sterownik kominkowy, który pilnuje, żeby ogień zbyt mocno się nie rozkręcił i nie rozgrzał kominka do czerwoności. O skutkach przegrzania kominka i niebezpieczeństwach z tym związanych piszę na blogu w cyklu wpisów zatytułowanych, „Czy kominek może wybuchnąć?”.  Zapraszam do lektury.

  1. Na początku wybieramy popiół z kominka, jeśli jest go za dużo. Jeśli nie trzeba go wybierać lub masz kominek z rusztem i popielnikiem, to wystarczy, że odsuniesz na boki pozostałości po paleniu z poprzedniego dnia.

 

  1. Kiedy już mam miejsce na brykiet w kominku, to układam pierwszą warstwę brykietu. Ważne jest, żeby kostki ustawić „pionowo”. Każdy brykiet podczas spalania „puchnie” i powiększa swoje rozmiary. Jeśli kostki ułożymy poziomo, to kiedy się rozgrzeją mogą „wystrzelić” w kominku lub zawisnąć między jego ściankami. Kostki powinny być ustawione jedna przy drugiej. Im mniej wolnej przestrzeni między nimi, tym dłużej będą się palić.

3. Drugą warstwę brykietu układam poziomo, ale nie wypełnia ona całej szerokości pierwszej warstwy. Zostawiam miejsce na to, żeby kostki mogły się swobodnie przesuwać kiedy będą zwiększać swoje rozmiary.

4. Kolejne warstwy układam tak, jak widać na zdjęciu. Dwie kostki po bokach a na nich kolejne dwie. Jedna poziomo, druga, ta z tyłu, pionowo. Między kostkami zostawiam szczelinę, żeby płomienie mogły swobodnie je opływać i żeby brykiet mógł się zająć ogniem.

Ta luka między i pod kostkami jest po to, żeby włożyć w nią podpałkę albo drobne drewno rozpałkowe i podarty karton. W tak ułożony stos wkładam dwie kostki rozpałki do grilla. Ja używam najtańszych, brązowych kostek ale dobre są też podpałki z wełny drzewnej. Długo się palą i spokojnie rozpalimy jedną w kominku pełnym brykietu

5. Podpałka włożona między kostki brykietu. Rozpałkę wkładam tak, że po podpaleniu ogień swobodnie opływa obydwie, ułożone na samej górze kostki brykietu. Teraz pozostaje już tylko podłożyć ogień, przymknąć drzwiczki kominka i czekać, aż ogień się rozhula.

6. Trochę inaczej układam brykiet jeśli jako rozpałkę wykorzystuję drobne suche drewno. Wtedy kostki układam tak, jak na zdjęciu, jedna na drugiej, z lekkim przesunięciem. Dlaczego tak? Po prostu ogień musi mieć jakiś „punkt zaczepienia”, żeby mógł zająć kostki brykietu. Między tak ułożony brykiet wkładam podarty karton i drobne szczapki drewna. Tak ułożony stos podpalam i przymykam drzwiczki kominka.

 

Kiedy włączę na sterowniku tryb „rozpalanie” i podłożę ogień to przymykam drzwi kominka, ale nie zamykam ich całkowicie. Zostają lekko uchylone, żeby ogień mógł się rozpalić. Kiedy w kominku nie paliliśmy od kilku godzin, to wkład kominkowy i przewód kominowy są wychłodzone i w pierwszych kilku minutach trzeba wyprodukować solidną ilość energii żeby to wszystko rozgrzać. O ciągu kominowym pisałem szczegółowo w tym wpisie. Ja zamykam do końca kominek po 1-3 minutach w zależności od tego, czy w kominku pali się już solidnie czy nie.

Rozpalanie „od góry” to same zalety. Ogień nie musi się „przedzierać” przez stos brykietu. Dym ulatuje wprost do komina, nie brudzi szyby kominka. Solidna dawka tlenu sprawia, że ogień rozpala się szybko i sprawnie. Schodząc „w dół” stosu spala paliwo po woli, ekonomicznie, ekologicznie i w pełni. Z komina nie wydobywają się kłęby białego dymu a tylko niewielka jego ilość, ledwie zauważalna. Nie dokładamy się do produkcji smogu, spalamy paliwo w pełni, długo nie musimy dokładać do paleniska i w domu mamy ciepło i przyjemnie. Paląc w taki sposób mam frajdę i radość z korzystania z kominka w domu.

Jeśli chcesz mieć instrukcję rozpalania w kominku zawsze pod ręką, to przygotowałem wersję w pliku PDF. Możesz pobrać jej pełną lub skróconą wersję, wydrukować lub zapisać na swoim komputerze i wracać do niej kiedy tylko zechcesz.

Jeśli jesteś sprzedawcą lub producentem brykietu to wersję pełną lub skróconą możesz wydrukować i wręczać swoim klientom. Wtedy nie będą mieli problemu z rozpalaniem brykietem w kominku. Nie możesz tylko usuwać z instrukcji adresu mojego bloga.

Jeśli potrzebujesz instrukcję w innym rozmiarze, bo np. chcesz ją wydrukować na odwrocie etykiety dołączanej do brykietu to napisz do mnie. Przygotuję wersję dopasowaną do twoich wymagań.

Exit mobile version