Kuchnia nowoczesna i funkcjonalna, czyli jaka?

Kuchnia to serce domu. To tutaj najczęściej spotykają się domownicy na wspólnym posiłku, rozmowach i pogawędkach. Życie rodziny kręci się wokół lodówki, kuchenki i blatu roboczego. Aby kuchnia była funkcjonalna i przytulna, musi być odpowiednio zaprojektowana, podzielona na strefy i wyposażona we właściwy sprzęt AGD.

Co powinno znaleźć się w każdej kuchni?

Blat roboczy – powinien być duży, żebyśmy mieli miejsce na wygodne przygotowywanie posiłków. Jeśli mamy na to miejsce, to długość blatów roboczych powinna wynosić nie mniej niż 200 cm. Powinny one być również usytuowane w pobliżu kuchenki i zlewozmywaka, żeby gotowanie i przygotowywanie posiłków było wygodne.

Zlewozmywak – w każdej kuchni jest zlew, pytanie tylko, czy jest on jedno, dwu a może trzy komorowy? Czy ma być stalowy, kamienny czy z jeszcze innego materiału? Tą decyzję powinna podjąć osoba, która najczęściej będzie przygotowywać posiłki. Można zdecydować się na najprostszy jednokomorowy, kupić większy dwukomorowy lub pójść na całość i wybrać zlewozmywak z trzema komorami, w którym przynajmniej jedna jest ociekaczem na owoce i warzywa. Co więcej, niektóre zlewozmywaki mają w komplecie deski, którymi możemy zasłonić jedną lub dwie komory i na których możemy np. kroić mięso lub warzywa. To jeden z najtrudniejszych wyborów podczas projektowania kuchni.

Lodówka – najczęściej stoi w kuchni. Do właściciela domu należy decyzja, czy ma być duża, czy mała, zabudowana czy wolnostojąca. Ilu inwestorów, tyle pomysłów na lodówkę w kuchni. Najważniejsze to o niej nie zapomnieć.

Kuchenka – bo przecież trzeba na czymś gotować. Na tym polu również mamy duży wybór. Jeśli mamy w domu gaz, to możemy zdecydować się kuchenkę gazową. Inną opcją jest płyta elektryczna, indukcyjna lub tradycyjna. W tym przypadku pod uwagę trzeba wziąć warunki lokalowe oraz przyzwyczajenia domowników, bo kuchnia ma być wygodna i funkcjonalna dla wszystkich.

Piekarnik – zazwyczaj jest w kuchni, ale niektórzy z niego rezygnują. Jeśli nie pieczemy ciast, nie przygotowujemy pieczeni ani innych dań, które trzeba podgrzewać w piekarniku, to możemy sobie darować jego zakup. Jeśli nie będziemy z niego korzystać, będzie zbędnym gadżetem.

Zmywarka – w nowych kuchniach to już standard. Dwa 2-3 osobowej rodziny wystarczy wąska, mała zmywarka, którą można schować w zabudowie. Dla większej liczy osób warto zdecydować się na większy model. Ważne jest, żeby zmywarka była oszczędna i sprawdzonej firmy, bo tylko wtedy będzie nam służyć przez wiele lat.

Szafka/szuflada na pojemniki do segregacji śmieci – kiedyś w domach był jeden kosz, w którym lądowały wszystkie odpadki i puste opakowania. Teraz musimy segregować odpady, a co za tym idzie, potrzebujemy kilku mniejszych koszy na różnego rodzaju śmieci. Owszem, mogą one stać gdzieś w rogu, ale bardziej funkcjonalnie i elegancko będzie, kiedy będą schowane w specjalnej szafce lub szufladzie.

Kuchenka mikrofalowa – często jest w kuchni, ale jak jej nie będzie, to nic złego się nie stanie. W nowoczesnych kuchniach mikrofalówki są zabudowane w meblach i wyglądają jak mniejszy piekarnik. Ale nie każdy chce korzystać z tego typu kuchenki. Jeśli nie będziemy jej używać, nie wydawajmy niepotrzebnie pieniędzy.

Szafki, szuflady, schowki – im ich więcej, tym lepiej. W każdej kuchni są kubki, szklanki, talerze, sztućce, garnki i wiele innych sprzętów, które musimy gdzieś przechowywać. Im więcej szafek i szuflad będzie w kuchni, tym mniej kłopotów ze schowaniem wszystkich rzeczy będziemy mieli.

Okap – nad każdą kuchenką powinien być okap albo pochłaniacz wilgoci, tłuszczów i zapachów. Ta druga opcja jest idealna dla domów z rekuperatorem, w których szczelność budynku jest ważna. Okap połączony z kominem wentylacyjnym to spore straty ciepła. Podczas gotowania produkujemy wilgoć i tłuszcze, które powinny być odprowadzone poza budynek lub wyłapane w pochłaniaczu, żeby nie zabrudziły ścian w kuchni/domu.

Solidne oświetlenie – szczególnie nad blatem roboczym powinno być zainstalowane mocne oświetlenie, które pozwoli na wygodną pracę wieczorami, kiedy za oknem już ciemno. W kuchni można podzielić punkty świetlne tak, żeby podczas przygotowywania posiłków mieć mnóstwo światła, a podczas np. rozmowy przy kawie cieszyć się delikatnym, stonowanym światłem.

Odpowiednia ilość gniazdek w kuchni, do których będzie można podłączyć mikser, blender, krajalnicę i inne sprzęty kuchenne a nawet ładowarki do telefonów. Jeśli nie zaplanujemy ich odpowiednio dużo, to później będzie trzeba przełączać urządzenia , co może być irytujące.

Blat barowy i krzesła – nie zawsze jemy posiłki w jadalni. Wiele razy zdarza się, że wychodzimy lub wracamy do domu o różnych porach dnia i warto mieć w kuchni kawałek blatu i krzesła, przy których można usiąść, napić się herbaty lub zjeść posiłek. To nie musi być stół na sześć osób, wystarczy kawałek, dalej wypuszczonego znad szafki blatu i dwa krzesła.

Poza wyżej wymienionymi, w kuchni może się znaleźć jeszcze wiele innych rzeczy i sprzętów, które mogą pomóc nam w przygotowywaniu posiłków. Nie są one tak ważne, jak to minimum, które opisałem a ich dobór to odrobina szaleństwa, na które możemy sobie czasem pozwolić.

Najczęstsze błędy popełniane podczas projektowania kuchni.

Zbyt niskie blaty – Kiedyś standardem był blat o wysokości 80 cm. Obecnie, kiedy ludzie są nieco wyżsi, wygodnie jest mieć wyższe blaty, przy których łatwiej będzie pracować. Ogólnie można przyjąć, że blat powinien być na wysokości zgiętego łokcia minus 15 cm.

Kuchenka w narożniku blatów – to bardzo niewygodne rozwiązanie. Kiepski dostęp i brak blatów po obu stronach mocno komplikują gotowanie.

Kuchenka i zlewozmywak na przeciwległych ścianach – to bardzo niepraktyczne, niewygodne i niebezpieczne rozwiązanie. Często zdejmujemy garnek z ognia i wstawiamy go do zlewu. A jeśli będzie trzeba przenieść go w poprzek kuchni, ktoś podejdzie i nieszczęście gotowe. Kuchenka powinna być blisko zlewozmywaka.

Zbyt mały blat roboczy między kuchenką a zlewem i lodówką. Powinniśmy między tymi elementami kuchni mieć odpowiednio dużo miejsca na krojenie, odkładanie gotowych produktów i ich przygotowywanie. Praca na być wygodna i komfortowa.

W dużych kuchniach czasem montuje się wyposażenie kuchni zbyt daleko od siebie, co znacznie utrudnia pracę. Bieganie między lodówką, szafkami z garnkami, kuchenką i zlewem do najprzyjemniejszych nie należy. Jeśli mamy dużą kuchnie, to dobrym rozwiązaniem może być wyspa, w której zamontowana będzie kuchenka i zlewozmywak.

Górny rząd szafek wiszących zamontowany zbyt wysoko. Jeśli popełnimy ten błąd to dostęp do nich będzie mocno utrudniony i nie każdy będzie mógł bez problemu z nich korzystać.

Zamontowanie zlewozmywaka przy oknie to zły pomysł. Jeśli będziemy mieli sporo szczęścia i zdecydujemy się na wysoką baterię, to później nie otworzymy okna, żeby np. je umyć, bo będzie nam ona przeszkadzać.

Kuchnia zamknięta czy otwarta?

O tym najczęściej decydujemy już na etapie budowy domu. Jeśli mamy kuchnię zamkniętą, to otwarcie jej na salon będzie mocno utrudnione i związane z poważnymi pracami budowlanymi. Kiedy w projekcie mamy kuchnię otwartą na salon to jej zamknięcie możemy zrealizować w każdej chwili i możemy do tego wykorzystać ściankę ażurową, murowany barek lub drzwi przesuwne.

Otwartą kuchnię możemy oddzielić od salonu wyspą, półwyspem lub stołem. Można wtedy przygotowywać posiłki i rozmawiać z gośćmi lub domownikami, to umili nam czas i pracę. Jeśli w wyspie będzie zamontowany zlewozmywak i kuchenka, trzeba odpowiednio wcześnie zaplanować przyłącze elektryczne, kanalizacyjne i doprowadzić bieżącą wodę.

Jeśli będziemy mieli otwartą kuchnię, to musimy być zdyscyplinowani i dbać o porządek. To żadna przyjemność, siedzieć w salonie i patrzyć na stertę niepozmywanych naczyń lub wystawę sprzętu AGD, z którego przed chwilą korzystaliśmy.

Spiżarnia w piwnicy czy w kuchni?

W nowych domach coraz częściej nie ma piwnicy. A co za tym idzie, jest problem z upchnięciem spiżarni. Na szczęście wszystkie przetwory, zapasy, wodę, i wszystko, co wylądowało by w piwnicy, można schować w kuchni. Wystarczy zabudować w niej duże szafki zwane cargo, które sięgają od podłogi po sufit i już mamy bardzo dużo schowków na zapasy.

Kilka gadżetów, w które warto zainwestować w kuchni.

Szuflady z odpowiednio zaprojektowanymi wkładami, w których możemy poukładać sztućce, przybory kuchenne, przyprawy, talerze, garnki i co tylko chcemy. Obecnie na rynku mamy wkłady do szuflad dedykowane prawie do wszystkiego.

Szuflada lub szafka z koszami do segregacji odpadów. Zamiast upychać je w zwykłych szafkach możemy wykorzystać zaprojektowane do tego, gotowe elementy, które znacznie ułatwią nam życie.

W narożnej, głębokiej szafce warto zamontować wysuwane półki, które ułatwią dostęp do schowanych głęboko garnków i sprzętów.

Jeśli chcemy żeby kuchnia wyglądała nowocześnie a dodatkowo mamy małe dzieci, to możemy zdecydować się na szafki bez uchwytów. Ich otwieranie jest praktyczne i łatwe a wystające gałki lub uchwyty nie będą zagrożeniem dla głowy naszego malucha.

Na ścianie przy kuchence warto zamontować szybę lub inny, dający się łatwo umyć element. Podczas gotowania tłuszcz i wszystko, co przygotowujemy pryska i utrzymanie tej okolicy w czystości nie będzie łatwe, jeśli będzie tam coś porowatego.

Posumowanie.

Projektowanie kuchni to spore wyzwanie. Projektując to wnętrze samemu możemy popełnić kilka błędów, które sprawią, że kuchnia będzie niefunkcjonalna i ciężko będzie się w niej odnaleźć. Lepiej jest poszukać sprawdzonego studia specjalizującego się w zabudowach kuchennych. Doświadczeni pracownicy pomogą nam zaaranżować naszą wymarzoną kuchnię, zbudują ją i zamontują w naszym domu. Przed wyborem odpowiedniej firmy popytajmy znajomych, gdzie zamawiali kuchnię, czy są z niej zadowoleni i co by w swojej kuchni zmienili. Może podpowiedzą nam, w co warto zainwestować, czego się wystrzegać i jakiej firmie zaufać. Ten wpis został przygotowany na zlecenie firmy, której strona znajduje się pod adresem http://www.kuchniewarszawa.com.pl

Exit mobile version